Ekonomi

Haziran Ayında Yumurta ve İnek Peyniri Üretimi Arttı, Tavuk Eti ve İçme Sütü Üretimi Düştü

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), yumurta, inek peyniri, ayran ve tereyağı üretimi haziran ayında arttı; tavuk eti, hindi eti, yoğurt ve içme sütü üretiminin azaldığını açıkladı.

TÜİK, Haziran 2023 dönemine ait tavukçuluk ile süt ve süt ürünleri üretimine ilişkin bilgileri açıkladı. Buna göre; Haziran ayında tavuk yumurtası üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 arttı. Tavuk eti üretimi yüzde 19,7, kesilen tavuk sayısı yüzde 22,3 ve hindi eti üretimi yüzde 30,2 azaldı. Bir önceki ayda 210 bin 14 ton olan tavuk eti üretimi, haziran ayında yüzde 16,1 azalarak 176 bin 179 ton oldu. Bir önceki ayda 1 milyar 644 milyon 67 bin adet olan tavuk yumurtası üretimi, haziran ayında yüzde 3,6 azalarak 1 milyar 584 milyon 895 bin adet oldu.

105 BİN 140 TON İÇME SÜTÜ ÜRETİLDİ

Haziran ayında ticari süt işletmelerinin topladığı inek sütü miktarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,9 arttı. Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre inek peyniri üretimi yüzde 12,9, ayran üretimi yüzde 4,1 ve tereyağı üretimi yüzde 3,3 artarken; yoğurt üretimi yüzde 5,3, içme sütü üretimi yüzde 11,2 azaldı. Bir önceki ayda 944 bin 714 ton olan ticari süt işletmelerinin topladığı inek sütü miktarı, haziran ayında yüzde 8,2 azalarak 867 bin 11 ton oldu. Bir önceki ayda 115 bin 382 ton olan içme sütü üretimi, haziran ayında yüzde 8,9 azalarak 105 bin 140 ton oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu